Sunday, March 7, 2010

Robi taldrik vol.1


Robi taldriku all avaneb uus "rubriik", kus tutvustan Robi tehtud toidu-kombosid. Tegemist on n.ö taldikuga, mis koosneb erinevatest lisanditest ning söökidest, mis kõik kokku moodustavad üksteist täiendava söögikorra. Robi taldrikud on kerged, toitvad ning soodsad. Olulisim on siin kõikide lisatud komponentide ühismäng.

Praetud riisi taldrik.

Keedetud riis (2-3 inimese portsjon)
pool porgandit
5-6 shampinjoni
1 keskmine sibul
4-5 viinerit
rohelist sibulat
oliivi või seesami õli
soola
pipart

Lisandid:
kodujuust
praemuna (kindlasti poolvedel!)
pohlamoos
värske tomat
hapukurk
ketsup

Prae viilutatud viinerid ning hakitud sibul väheses õlis kuldpruuniks, lisa viilutatud porgand ning viilutatud shampinjonid ja prae kõik koos valmis, maitsesta soola ning musta pipraga.
Kalla praetud komponendid kaussi.
Seejärel aseta pannile keedetud riis (kui riis on näiteks eilne ning klimpis koos, siis lisa pannile ka veidi vett). Lisa riisile veidi soola ning pipart ning prae ühtlaselt, kuni üleliigne vedelik aurustub ning riis muutub veidi krõmpsusks. Seejärel lisa riisile eelnevalt praetud lisandid ning prae veel mõni minut.

Serveeri koos praetud munade, (kindlasti jäta munakollased vedelaks, siis muna seguneb hiljem mõnusalt riisi ning teiste komponentidega kokku), pohlamoosi, ketsupi, kodujuustu, värke tomati ning hapukurgiga. Super maitsev ning kodune, eriti mõnusalt mängib sealjuures kodujuust, poolvedel munakollane ning pohlamoos.

Tuesday, March 2, 2010

Vabariigi aastapäeva pidulaud!


Seekord otsustasime sõpsidega, et korraldame 24. veebruaril Vabariigi aastapäeva
pidusöömingu. Koht: Andrese juures; söögid: traditsioonilised; meelelahutus: psühhedeeliline aastapäeva kontsert kolme lõviga ning Kerstini ja presidendi kätlemisele kaasaelamine. Eesti Vabariigi tuleviku terviseks sai nii mõnedki toostid hõisatud ning eks mõnelgi andis see järgmine päev tunda, kuid see käibki asja juurde. Sööming oli uhke, plaan oli järgmine, et iga tüüp teeb ise miskit lauale kaasa. Kõik oli niisiis käsitsi ja suure armastusega valmistatud. Berit küll ostis kringli, kuid see, et ta hommikusel paraadil automaadiga korda kaitses lunastab kõik pluss ta tõi lauale veel kimbu rukkililli!!!


Laual oli ühesõnaga kõike head ja paremat: kiluvõikud, heeringas hapukoorega, tursamaksa
salat, täidetud munad, keedu kartul, mulgikapsas, kartulisalat, hautatud kanaliha ning sealiha koorekastmes...
Meie Robiga tegime kartulisalati ning täidetud munad. Siin järgnevalt ka nende retseptid.




Kartulisalat

Minu meelest Eesti kõige maitsvam massitoodangu kartulisalat on OÜ Usina sünnipäeva salat. Selle järgi tegimegi oma salati ning välja tuli täpselt sama hea. Sõime ise pool enne külla minemist ära. Kindlasti tuleks arvestada, et salat peaks külmas seisma vähemalt 10h enne lauale panekut, siis tõmbab kartul majoneesi ning hapukoore mõnusalt sisse. Kahe peale see hakkimine ning viilutamine ei olnudki nii hull kui arvasime, kindlasti teeme teinekord veel, kui suurem üritus tulemas.
Kõikidest nendest komponentidest tuleb kusagil 3kg ringis salatit:
1kg kartulit
300 grammi keeduvorsti (lastevorst/doktorivorst)
1 pikk värske kurk (kindlasti kasutada Eesti oma, sellel on olemas ka mingi maitse!)
1 purk konservherneid (soovitatavalt väikesed herned)
roheline sibul (suur kimp, ikka kuhjaga aga vastavalt maitsele)
6 hiidmuna
~ 0,5 l majoneesi (Provantsaal)
~ 200 ml hapukoort
soola


Keeda muna (kõvaks) ja kartul pehmeks (jälgi, et ei keeks väga pudruks, muidu on raske hakkida kuubikuteks), haki kurk (koos koorega), roheline sibul, vorst, keedumuna väikesteks kuubikuteks. Kalla kõik ühte suurde anumasse ning lisa majonees, hapukoor ning maitseta soolaga. Sega kõik omavahel läbi.
Antud retseptis on toorainete kogused umbes sellised nagu me ise soovisime. Kellel isu aga näiteks vorstisema või kartulisema salati järele, see saab neid vastavalt oma soovile ise juurde lisada. Aga igaljuhul kõik need komponendid kokku teevad maitselt super hea salati.
Kui kõik on kokku segatud, siis tuleks salat külmkappi seisma panna (näiteks üleöö või vähemalt 10h) Head isu!



Täidetud munad tuunikalaga
20 tk.

10 keskmise suurusega muna
hapukoort
majoneesi
soola
tuunikala konserv õlis
rohelist sibulat
kirsstomateid

Aseta munad ettevaatlikult keevasse vette (et need ei läheks katki) ning keeda kõvaks. Nõruta tuunikala konserv õlist tühjaks. Kui munad keedetud siis koori ning lõika nad täpselt pooleks. Eemalda ettevaatlikult kollane osa valgest, et aga munad kandikul ümber ei kukuks, lõika munavalge altotsad lamedaks (piisab väikeset tükist).
Peenesta keedetud munakollane peenikeseks puruks ning lisa sellele majoneesi, hapukoort, väheke soola ning tuunikala. Sega kõik omavahel ühtlaseks massiks/pastaks (et ei jääks suuri muna ja tuunikala kükke).
Pasta ei tohiks olla liiga vedel (ettevaatlik majoneesi ning hapukoorega) ega liiga tihke, sellisel juhul lisada rohkem hapukoort ja majoneesi. Hapukoore ja majoneesi vahekord: umbes 2/3-majoneesi, 1/3 hapukoort.
Nüüd aseta (lusikaga või tordipritsi abil) tehtud pasta tühjade munavalgete sisse tagasi.
Kaunistuseks haki peale veidi rohelist sibulat ning väike viil kirsstomatit.
Serveerida koheselt.