Wednesday, September 15, 2010

Marineeritud männiriisikad!


Polegi ammu miskit postitanud, kuid nüüd seoses sügisega ja igaaastase lubadusega marineeritud seeni teha siis nüüd on see lubadus täide läinud. Kuna minu jaoks oli see täiesti esimene kord marineerida seeni, siis otsisin netist, sugulastelt ja tuttavatelt nõuadeid nii marinaadi kui ka kuptamise osas. Igatahes purki pistes nägid seened küll super head välja ning marinaad maitses ka nagu lapsepõlvest mäletan.
Aga esiteks siis mõned nõuanded männiriisikate ettevamistamisest, kuna tegemist on väga kibedamaitseliste seentega, siis tuleb selle maitse välja saamiseks neid ka korralikult töödelda:

- Enne kupatamist tuleb männiriisikaid ööpäev külmas vees leotada. Vett tuleb aegajalt vahetada.
- Kupatamine on põhimõtteliselt seente keetmine. Kupatatakse mitut erinevat moodi, üks variant on seeni keeta järjest vähemalt pool tundi (kuni vahtu enam ei kogune pinnale)
Mina aga kupatasin oma tädi nõuande järgi. Nimelt ajad seened keema (keedad 2-3min, koorid tekkinud vahu ära), valad vee ära ning loputad seeni külma vee all. Kordad seda tegevust veel kaks korda, viimasel keetmisel lisad veidi söögisoodat (mis võtab ära seente kibeda maitse)
ning keedad seeni nii kaua kuni enam vahtu ei teki ning seened vajuvad poti põhja. (minul võttis selleks aega kuskil 25min). Seejärel loputad jällegi korra külmas vees.


MARINAAD

- Marinaadide retsepte on internetis samuti mitmeid erinevaid, komponendid on kõigil enamvähem samad. Samuti leidsin mitmeid variante kuhu oli lisatud ka kaneeli ja tilli kuid enda marinaadi kombineerisin tädi õpetuste ning internetist leitud soovituste järgi. Maitse tuli väga mõnusa ning koduse mekiga.

Veidi siis ka marinaadi ning seente koguste suhtest. Nimelt värskeid seeni oli mul umbes 3,5 kg. Sellise koguse seente jaoks tegin kaks liitrit marinaadi. Eks siis umbes 1,7kg värskete seente jaoks oleks vaja vähemalt 1 liiter marinaadi.

1 Liiter marinaadi:

1 liiter vett
2 spl soola
5 spl suhkrut
2 kuivatatud nelki
1 suur loorberi leht
5 pipratera
1 keskmine porgand
1 sibul
2 küünt kanget(eesti) küüslauku
2 spl äädikat

Porgand, küüslauk ja sibul lõigata ketasteks. Keevasse vette lisada maitseained, küüslauk ning porgand, keeta 5 min, seejärel lisada sibul ning seened ning keema lasta umbes 3,4 min keeta. Kõige viimasena lisada äädikas. Seejärel panna ettevalmistaud purkidesse ning sulgeda kohe õhukindlalt.


4 comments:

Robi said...

Üks purk on ainult järgi jäänud..väga nämmad niisama näksides.

mummu said...

Järgmine aasta ootan sind ka metsa siis!!

Andres said...

Nii eilne uudis, seente söömise aeg on käes, mitte tegemise! Millal, midagi uut on tulemas?

Anonymous said...

Lõhn ja maitse said väga head selle retsepti järgi, aitäh!