Sushit on võimalik kümneid ja kümneid erinevaid variate valmistada. Täna aga otsustasime, et teeme kodus juba klassikaks muutunud muna ja lõhe sushit ning sinna kõrvale kurgi, salati, makra, avokaado ja lõhe makisid.
Selleks kõigeks läheb vaja:
*6 muna
*Salati lehti
*Makrat
*Avokaadot
*Kurki
*Sushi norit (Sushi lehed)
*Wasabit
*Soja kastet
*Marineeritud ingverit
*(Sushi) riisi- Tegelikult sobib spetsiaalse sushiriisi asemel ka tavaline pudruriis. Eriti kui kodus on riisikeetja, tuleb pudruriisist välja väga hea tekstuuriga riis. Kui on aga huvi spetsiaalse sushiriisi vastu ja kellel näiteks reis Soome plaanis, siis soovitan külastada Tokyokani, kus saab suurtes pakkides sushiriisi poole odavamalt, kui meilt poodidest.
*Riisiäädikas- Mina kasutan poest ostetud riisiäädikat. Aga siinkohal annan ka retsepti, kuidas ise sushiäädikat valmistada. See säilib vabalt külmkapis mõned kuud, nii et kellel tahtmist saab ka seda kodus valmistada.
Sushi riisiäädikas:
100 ml veiniäädikat
50 ml mirinit
50 ml suhkrut
1 tl. soola
Siis tuleb see kõik potis soojaks lasta (mitte keema) ja enne kasutamist jälle maha jahutada.
Riisi ettevalmistamine:
1)Kalla riis suurde kaussi. Sinna juurde pane külma vett. Sega riisi külmas vees, kuni vesi läheb sogaseks.
2)Kalla sogane vesi välja.
Korda protseduuri vähemalt 3-4 korda. Seejärel jäta riis külmas vees seisma (~20 min) niikauaks kuni riisiterad muutuvad lumivalgeks.(pilt nr3.)
Riisi keetmine ja äädika lisamine:
Ideaalne oleks riis riisikeetjasse pista aga kui seda luksust pole, siis talita järgmiselt:
Riisi keetmiseks sobivad ideaalselt kõik paksu põhjaga potid! Kalla riis potti ja vala peale külma vett. Vett peaks potis olema nii palju, et ulatub 1cm riisi pinnast üle.
Sulge pott kaanega. (parim on klaasist kaas, siis saab paremini keetmis protsessil silma peal hoida, sest keetmise ajal ei tohi riisi segada!)
Nüüd kuumuta, kuni riis hakkab keema. Keeda riisi 5 min suurel kuumusel (jälgi, et üle ei keeks).
Seejärel keera kuumus madalaks ning keeda veel 5 min.
Peale keetmist tuleb riis läbi segada.
Seejärel asetada kaane asemel potile rätik ning lase nii umbes 5 min seista.
Seejärel lisa riisile äädikas.
Riisi ja äädika vahekord 1/7- 1/8. Sega riis äädikaga korralikult läbi. Lase seista kuni riis on jahtunud.
Lõhe, muna ja maki täidiste ettevalmistamine:
Tõmba lõhefileest pintsettidega suured luud välja, nii et liha lääks ilusasti terveks. Fileeri lõhe. Tükid peaksid olema piisava suurusega, et mahuksid tehtavatele sushiriisi pätsikeste peale. Need tükid, mis nässu lähevad sobivad ideaalselt makide sisse.
Koori kurk ja lõika pikkupidi pooleks. Seejärel tükelda pooled pikkadeks lõikudeks ja eemalda kurgi südamik.
Lõika avokaado pikkadeks lõikudeks ning tee sama ka makraga.
Omleti valmistamine:
Sega kausis kuus muna. (Maitseks võib lisada soola ja mirinit)
Aasia omleti jaoks on tegelikult olemas spetsiaalne ruudu kujuline pann. Mina aga kasutasin tavalist pannkoogi panni. Põhiline, et pann oleks võimalikult ühtlase põhjaga (mitte wok-pann)
1)Kalla 1/3 segatud munast pannile nii, et moodustuks "ülepanni kook".
2) Kui muna on tahkunud siis rulli see ühte nurka kokku.
3)Vabale panniosale kalla pool alles jäänud munast, kui see on pannil tahkunud, siis rulli see ümber esimes munarulli.
(pilt nr 4)
5)Talita sama ka viimase kolmandikuga segatud munast-
6) Lõika valmistatud rull-omlett viiludeks.
Sushi valmistamine:
1) Võta väike tükk jahtunud sushiriis, aseta see pihku. Vajutades sellele kahe sõrmega, ning keerutades seda peos ringi mudi riisist sushipätsike.
2) Määri sushipätsile wasabit.
3) Aseta sushipätsikesele fileeritud lõhetükk.
4)Talita eelnev ka muna sushiga, et aga muna riisi peal püsiks, kinnita see nori ribaga.
Maki valmistamine:
*Sushi valmistamisel on hea hoida lähedal kauss veega, kuhu käsi pista. Vesi aitab kleepuva riisi vastu.
Aseta nori leht (LÄIKIVAM POOL ALLA) sushi rullimismatile. Seejärel kata nori õhukese kihi riisiga, jäta ülevalt vabaks ~1,5 cm riba. (See on vajalik, et kokku rullides nori kleepuks üksteise vastu)
Nüüd tõmba näpuga õhuke triip wasabit üle riisi ja aseta meelepärased täidised makile.
Kokkurullides suru õrnalt makirullile ja keeruta seda veidi rullmati sees, et maki omandaks õige kuju.
Nüüd kus makirull on valmis, võta terav nuga ja poolita maki, saadud pooled lõika kolmeks nii, et igast makirullist tuleks 6 maki tükki.
Sushi juurde sobib ideaalselt Miso-supp. Sinna sisse tuleks kindlasti lõigata porrut ja rohelist sibulat.
Sushi kastetakse vahetult enne söömist soja kasmesse, kuhu on maitse järgi lisatud ka wasabit.
Seekord tegime lõhe ja muna sushit, kuid erinevaid lisandeid on palju, mõned mida kindlasti soovitan proovida on
kammkarp, tuunikala (kõige värskem valik Stockmannis), hiidkrevetid ja valge redis.
Muidugi on veel sadu erinevaid kombinatsioone kuidas sushit valmistada. Kahjuks aga kõiki vajalikke komponente Eestist ei leia, aga kõige klassikalisemat valikukut siiski saab teha, nii et tuleb varuda veidi aega ja kannatust ning igalühel on võimalik valmistada seda maitsvat ja ülitervislikku Jaapani toitu.
Oishii!! O_o
9 comments:
Nämma!
Tore blogi sul, mummu! Ja head pildid ka, tekitavad kohe isu:) Tervitab venna.
No siis on viimane aeg külla tulla!
See kõik näeb nii ilus välja, et hakka või sushit sööma :P :D
tahtsin uurida, kas oled teinud ka selle odava TAI riisiäädikaga sushi riisi? see maksab ainult 18 eek, see nö spets äädikas on 3x kallim.. et ühesõnaga küsimus siis selline, et kas on suur vahe maitsel kui kasutada seda kallist ja seda odavat?
Tere Hanna!
Hmm. Ausalt öeldes pole proovinud seda Tai oma, olen poodides seda näinud küll aga siiski olen jäänud kindlasks maitsele mida juba usaldan. Aga järgmine kord, kuid teen sushit siis proovin kindlasti vahe järele ja annan kindlasti ka oma arvamuse teada!
Proovisin nüüd Tai riisiäädikaga sushit teha.. Tegelikult sobib see ka väga hästi, kuigi Kikkomani riisiäädika maitse ja lõhn tunduvad siiki kvaliteetsemad, siis lõppkokkuvõttes asendab seda ka väga edukalt Tai oma.
Mis ma veel leidsin Rimi poest on Rimi enda sushi riis, mille 500 grammine pakk maksab 18 krooni. Väga soodne ja mõnusa tekstuuriga riis tuli välja.
See on nii tervitatav idee, et kauplused hakkavad soodsate hindadega sushi koostisosi sisse tooma. Loodame, et aasia toiduainete valik Eestis ikka aina laieneb.
Kas misosupi põhi on ka Eestis müügil?
Stockmannis ja vist ka Piprapoes müüakse suurt pakki misopõhja ilma igasuguste lisanditega.(hind oli kuskil 150 EEK) Muidu valmis põhju, kus on kas muna lisand või vetikad (portsjonitena valmis) müüakse ka Piprapoes hind oli kuskil 65EEK.
Post a Comment