Wednesday, January 20, 2010

Pelmeenid!


Ise tehtud pelmeenidel on ikka ületamatult mõnus tegu ja nägu. Pelmeenide maitse saab kokku kombineerida enda lemmikvürtsidest. Kuigi nende valmistamine on lihtne, peaks nende tegemiseks varuma siiki mõned tunnid, seega üsna aeganõudev. Kui juba plaan on käed jahuseks teha, siis soovitavalt teha ikka suurem kogus korraga, sest pelmeene on ideaale säilitada sügavkülmas!
Retsepti leidsin retseptiraamatust "Vene köök" sarjast Rahvus Köögid. Enda maitse järgi lisasin veel juurde tsipa rohkem maitseaineid. Välja tulid super head!

Klassikaline pelmeenitainas:

1kg jahu
2tl soola
2 suurt muna
500 ml vett


Kalla jahu lauale ja jahu hunniku sisse tee väike auk, kuhu kalla sisse munad sool ja tasapisi ettevaatlikult vesi. Sega ja sõtku rahulikult kuni moodustub ühlane tainamass. Pane tainas toidukilesse ja vähemalt 30 minutiks külmkappi.

Pelmeenide täidis:
1 kg värsket kodust hakkliha (sea ja veisehakkliha segu)
1 sibul
3-4 küüslaugu küünt
2 tl soola
maitse järgi musta pipart
1/4 potti tüümiani
värsket peterselli
veerand riivitud muskaatpähklit
1 spl oliiviõli

Haki sibul, küüslauk ja kõik ürdid väikesteks tükkideks ning sega hakklihaga. Lisa sool, pipar, oliiviõli ja muskaatpähkel.

Lõika külmast võetud tainast 1/4 ning rulli see laual 2mm paksuselt laiali. Ülejäänud tainas pane kilesse ja kappi tagasi, et see ära ei kuivaks. (Kui lahti rullitud tükk on peleenide valmistamiseks ära kasutatud, siis saad külmast uue värske tüki rullimiseks võtta.)


Vajuta klaasiga (viina pits) tainasse ringikujulised augud. Ühe pelmeeni jaoks läheb vaja kahte tainaringi. Aseta alumisele ringile väike ports hakkliha täidist ja aseta siis peale teine tainaring. Suru ääred kahvliga kokku. (kui kokkuvajutatud ääred venivad liiga pikaks, siis vajuta tehtud pelmeenile peale veelkord sama klaas (viina pits), et eemalda liigne tainas.
Jätka pelmeenide tegemist, kuni täidis ja tainas on otsas.

Pelmeenide valmistamisel keeda neid umbes 4-5 min. Serveeri hapukoorega!

No comments: