Tuesday, December 29, 2009

Soe kalmaarisalat!


Oh, kuusepuu. oh kuusepuu! Nüüd on siis jõuluaeg läbi ja sellega ka traditsiooniline nuumalaager. Kuigi blogisse pole postitusi vahepeal tekkinud ei tähenda see, et me kodus näljas istusime, hoopis vastupidi- tänavused jõulud käisime mööda sugulaste pidulaudu. Peale rikkalikke verivorsti ja sültide horde tundus kodus kokkamine täiesti üleliigne nii kaalule kui ka isule.
Nii, et see aasta jäi mummu köök verivorstide praginast tühjaks, ehkki Robi täna katsetas esimest korda elus kuidas keeta hapukapsast. Täitsa mõnus tuli! Tubli mees mul.

Peale rasvaseid jõulutoite otsustasin katsetada ka midagi kerget. Kui me sõpradega korraldasime söömaaja Arirangi restoranis. (Super mõnna koht Kopli kandis, autentsete Korea toitudega) Siis sõber Ops ja Pille tellisid mingi imehea kalmaari salati. See jäi mu maitsemeeli kummitama ja täna poes käies leidsin külmletist puhastatud kalmaarid ja otsustasin ise midagi sarnast teha. Tuli mereanni sõprade ja väikese vürtsi austajatele meelepärane roog.

Soe kalmaarisalat! (1-2 portsjon):
1 puhastatud kalmaarituub (külmutatud)
pool suurt punast paprikat
1 kesmine sibul
veerand zukinit
1 tomat
6 shampiljoni
1 küüslaugu küün
1 tl dashi graanuleid (Saadaval piprapoes)
cayenne pipart, musta pipart, soja kastet, soola, soovi korral ka seesami seemneid ja veidi seesamiõli.
vett.

-Kõrvale sobib serveerida ideaalselt väike portsjon keedetud riisi.

Kõigepealt tuleks kalmaarituub sulatada üles kuumas vees. Tavaliselt sügavkülmast tulnud kalmaarid pole päris korralikult ära puhastatud nii, et tuleb tuub seespoolt puhtaks teha ja sealt seest kõik luud jne kräpp välja kookida. Kalmaari lõigata umbes 1,5 x1,5 cm suurusteks kuubikuteks. Kalmaar ka korralikult läbi pesta.
Sibul, zukini, tomat, shampiljonid ja paprika lõikuda ka suuremateks tükkideks, sest tegemist pole niivõrd kastme kui salatiga.
Esimesena prae pannil sibul koos sortsu seesamiõliga. Aegajalt kalla paanile ka vett, et sibul jääks pehmeks ja ei läheks kõrbema. Seejärel lisa kalmaari lõigud, maitsesta pipra, soola, ja sortsu soja kastmega. Lisa shampiljonid, paprika ja purustatud küüslaugu küüs. Sega lusikatäis dashit lusikatäie sooja veega ning lisa pannile, raputa juurde maitse järgi cayenne pipart. Kalla pannile vett. Hauta kõike umbes 10 min ning seejärel lisa zukini. Lisa maitse järgi soola ja pipart. Hauta panni all kuni zukini sisemus muutub pehmeks, kuid koor jääb krõmpsuks.

Serveeri koos keedetud riisi ja hakitud rohelise sibulaga. Nämma!

3 comments:

Robi said...

mulle kalamari EI maite..hohoo.

Nelli said...

arirani kalmaarisalat oli tõesti hea. selle mõttega ostsin üks päev rimist kalmaarikonservi ameerika kastmes. mõtlesin, et on hea, aga phöhh, üsna ebameeldiva maitsega oli. ärge ostke :P

mummu said...

Seda arirani kalmaari salatit peaks minema varsti jälle sööma. Aga jah eks need konservikad ole nii nagu need on...
to robi: kalamari, marikala, kala, mari...hmmm seekord oli see siiski KALMAAR. ja ma siiski ei mõista miks sa mereande ei taha. heeringat hakkasid lõpuks sööma küll see aega ka enam kaugel pole kui krabisid ja merekarpe krõbistad.. no fat, no sugar!:D