Monday, February 22, 2010

Hummus!


Hummuse valmistamise idee sain sellest, et pühapäeva hommikul valitses külmkapis põud. Midagi tavapärast nagu võikud, omlett, krõbuskid jogurtiga ei saanud süüa. Nii siis surfasin veits netis ning leidsingi hummuse retsepti. Pean ausalt tunnistama, et pole vist hummust varem söönud, (vähemalt ei meenunud) küll aga nimi ise ja sellest räägitud jutud polnud võõrad.
Õnneks olid kõik vajaminevad komponendid kodus olemas, isegi kikerherneste konserv, millest ma mõtlesin, et teen ükskord mingi salati.
Hummuse näol on siis tegemist Vahemeremaade ning Lähis-Ida ühe tuntuma toiduga(lisandiga). Seda saab kasutada põhimõtteliselt igal pool, alates hummuse suppidest lõpetades dipikastme ning pitaleiva määrdena (vist kõige tuntum kasutusala).
Tegemist on ka üli tervisliku toiduga, mis on kalorivaene ning valgurikas. Soovitan soojalt proovida. Väga mõnus saia määre ning dipikaste alates nachodest lõpedades erinevate juurikatega.
Üleüldse on hummus selline huvitav söök, et internetis surfates leiad umbes mitukümmend erinevat retsepti selle kohta, sinna võib vist lisada juurde põhimõtteliselt kõike oma enese maitse järgi, olgu need siis erinevad pähklid, seemned, oad, herned.

Lihtne hummuse retsept:
1 purk (400-500grammi) kikerherneid
2 küüslaugu küünt
1 spl tahinit (seesamiseemne pasta) -soovi korral
poole sidruni mahl
1spl oliiviõli
sutsu vett
veidi cayenne pipart
veidi soola
kaunistuseks värsket peterselli ja seesamiseemneid (röstitud)

Loputa ning nõruta konserv kikerherned. Seejärel kalla need köögikombaini või mikserda saumikeriga pastaks. Enne mikserdamist lisa ka purustatud küüslauk, sidrunimahl, oliiviõli, veidi vett, tahini, sool, cayenne. Kui pasta jääb liiga tihke siis lisa veel veidi vett. Üleüldse saab kõiki hummuses kasutatavaid koostisoli enda kogustes muuta, täiesti vastavalt maitsele.

Serveeri värske peterselli ning röstitud seesamiseemnete ning pitaga!
Head katsetamist!

No comments: