Wednesday, February 3, 2010

Yakiniku no Tare Amakuchi to Yakiniku no Tare Karakuchi. (Eks siis praetud liha kastmetega).


Selle pika Jaapanikeelse nime taga peidab ennast äärmiselt maitsev ja lihtne retsept. Tegemist on siis praetud veiselihaga, mida kastetakse söömise ajal spetsiaalsesse dipi kastmesse (Jaapani keeles Tare).
Ainuke keeruline asi selle juures on see, et need kastmeid pole Eestis saadaval aga kellel huvi ning plaan lähiajal Soome minna siis soovitan Tokyokanist endale need kastmed soetada (täpset hinda ei mäleta aga üks kaste oli vist 60 või 80 krooni).
Ma mäletan kui me esimest korda Tokyokanist ühe kastme prooviks ostsime siis Robi kodus õpetas, et see nii lihtne ongi, et praed liha täiesti ilma maitseaineteta ning kastad kastmesse, kõrvale sööd riisi ja ongi ideaalne toit valmis. No tõesti, esimene kord ma ei uskunud, et ÜHES valmist tehtud kastmel on nii ideaalne maitse ja liha ei tulegi eelnevalt maitsetada.
Umbusklik nagu ma toidutegemises olen, ma muidugi praadisin kaks erinevat väikest portjonit liha: üks täiesti maitsestamata ja teisele lisasin vist veidi küüslauku ja soola aga tuleb tunnistada, et need kastmed koos maitsestamata lihaga võtavad sõnatuks oma õige konsistensi tõttu ja tuli tõdeda, et minu eelarvamused olid täiesti põhjendamatud.
Nii, et tegemist on väga väga lihtsa retseptiga.
Yakiniku (praetud liha ) juurde käib alati riis ning ideaalse ka mõni toorsalat, kuna me oleme ka suured sibula fännid siis teeme alati juurde ka praetud sibulasalati. Mõned väikesed nipid on ka seoses liha praadimisega kuid selles hiljem.
Kokkuvõttes on see väga lihtne, kiire ja maitsev retsept kõikidele Jaapani köögi austajatele. Soovitan soojalt.

Vaja läheb:
Riisi
300 grammine tükk veiseliha (tavaliselt kasutan poodides müüdavat veiseliha ahjupraadi)
Yakiniko no Tare kastet (Karakuchi- kangem; Amakutchi- pehmem, magusam)

Keeda riis. Liha lõika pikkadeks umbes 0.5 cm laiusteks ribadeks. Liha puhastamiseks aja pliidil vesi keema, kui vesi keeb siis kalla liha tükid sinna sisse, sega umbes 20 sekundit ja nõruta koheselt sõela peal välja.(lihal peab säilima seest punakas varjund, muidu kui kauem hoida keevas vees on tegemist juba üle keedetud lihaga, nii et see protsess peaks olema kiire) Keevasse vette kastmine eemaldab lihast mustuse. Kui vaatad vett, mis lihast alles jääb siis enam kunagi ei taha liha otse pannile panna. Nüüd aseta liha tagasi pannile ning prae väheses õlis suurel kuumusel kohati krõbedalt pruunikaks.


Kui liha on praetud, siis kalla dipinõusse väheke Tori kastet, mille kõrvale ka väike tops riisi ja salatitega. Taolise toidu serveerimise idee ongi selle, et kõik komponendid on eraldi ning siis pulkadega tuleb erinevatest kaussidest riisi peale meelepärast toitu võtta. Minule see väga meeldib, et kõik söök pole ühele taldrikule kuhjatud ning visuaalset pakkub selline sööming ka rohkem nauditavust.


Toorsalat:
2-3 lehte jääsalatit
1 väike punane sibul
1 keskmine tomat
jupp värsket kurki
väike sorts Kikkomani soja kastet (võib ka muidugi ilma)

Haki kõik komponendid ja sega siis kausis segamini. Soovi korral maitsest Kikkomani soja kastmega.

Praetud sibulasalat:
3 suurt sibulat- pikkadeks peenikesteks viiudeks lõigatud
pool punast paprikat- pikkadeks viiludeks lõigatud
100 grammi seeni (shampiljonid)- 1 shampiljon 3-4 viiluks lõigatud
1 porgand- peenikesteks ketasteks viiultatud
jupp porrut- 4-5 cm pikkusteks peenikesteks ribadeks lõigatud
rohelist sibulat- hakitud
seesami õli
soola
oliiviõli

Prae sibul oliiviõlis kuldpruuniks. Õli võib siinkohal lisada mõnuga: mitte, et sibul ujuks õlis pigem, et ikka põhja ei kõrbeks. Praadimise kuumus peaks olema maksimaalne, et tekiks wok- efekt. Kui sibul on peaaegu valmis lisa kõik teised komponendid nüüd tuleks veel paar sortsu oliiviõli lisada, et kuumal pannil tekiks taas wok- efetk. Lisa ka seesamiõli ja sool.
Vasakpoolne kaste on Yakiniku no Tare Amakuchi (pehmem ja magusam kaste).
Parempoolne on Yakiniku no Tare Karakuchi (kangem kaste).

No comments: